Interview Azi-Md (2004)

December 12th, 2010 Leave a comment Go to comments

Intrebarile adresate lui Victor Viorel Bologan in perioada de timp 16 decembrie 2004 – 26 decembrie 2004
In total: 27 intrebari

NOTA: Intrebarile subliniate nu sunt validate. Nu insistam sa raspundeti la ele.

14:44 3 ianuarie 2005 Grigore
Va multumim pentru imbunatatirea imaginii tarii noastre peste hotare! Succese profesionale in continuare! Daca totusi o sa plecati sa locuiti intr-o alta tara, atunci la competitii internationale de sah – veti putea la fel sa participati “sub steagul Republicii Moldova”? Multumesc anticipat.

Raspuns: Cel mai simplu si explicit raspuns va fi ca nu voi renunta niciodata la cetatenia Moldovei, nici la cinstea de a o reprezenta la competitiile internationale. Cit despre traiul peste hotare, petrec mult timp la Moscova si la Sevastopol, fapt care este conditionat de motive familiale.

02:04 3 ianuarie 2005 marcu
1. Ce rezultat ai in cofruntarile tale cu Kasparov, Kramnik, Karpov?

2. Ai jucat vreo partida cu Judit Polgar?
3. Guvernul Moldovei te ajuta in plan financiar?
4. Ce parere ai despre “genialoidul” Fisher?
Raspuns:

1.Cu Kasparov am jucat doar blitz, cu mare avantaj pentru el. Cu Karpov am intregistrat o remiza la Buenos Aires 2000 si o infringere la sah rapid, iar cu Kramnik ultimele 6 partide de sah classic le-am remizat.

2.Da. O remiza tot la Buenos Aires si o infringere la Olimpiada din Erevan 1996.

3.Ultimii doi ani Departamentul Tineret si Sport a platit cheltuielile mele pentru participarea la campionatul European din Turcia 2003 si campionatul mondial din Libia 2004. In 1999 a fost emisa o decizie a Guvernului de a mi se imbunatati conditiile de trai. In 2002 Primaria orasului Chisinau a gasit posibilitatea de executa-o si mi-a oferit un apartament cu doua camere intr-o casa noua pe strada Asachi.

4.Ca si multi genii din alte domenii, Fischer n-a reusit sa se mentina in realitatea severa si a abandonat in plina forta lumea sahului. Bineinteles ca a depasit timpul sau si stilul, si forta lui de joc ar fi fost actuala si competitiva chiar si astazi.

01:58 3 ianuarie 2005 herbert
1. Draga Viorel, cine este – in opinia ta – cel mai mare sahist al tuturor timpurilor. Poate faci un clasament personal, sa zicem un top 5.
2. Cand crezi ca se va unifica Federatia Internationala de Sah (condusa de Ilimjinov) cu “profesionistii” lui Kasparov?
3. Ce parere ai despre primele volume din “Istoria sahului” de Garry Kasparov?
4. Esti cel mai bine clasat sahist roman. Nu esti tentat sa obtii cetatenie romana?
5. Te intereseaza politica (Kasparov face o politica admirabila in jungla din Rusia)? Poti (iti permiti) sa formulezi o opinie despre comunisti si comunism?
6. N-ai incercat sa scrii pagini de jurnal despre lumea sahista pe care o cunosti? Ar fi foarte interesant?
Raspuns:

1.Capablanca, Kasparov, Karpov, Fischer, Petrosian

2.Intrebarea si-a pierdut un pic actualitatea. Acum exista cel putin trei parti ale procesului de unificare. Kasparov, ca mare valoare a sahului, FIDE (Iliumjinov) si ACP (Asociatia Sahistilor Profesionisti), care intruneste majoritatea sahistilor de elita. Primul pas in aceasta directia a fost meciul lui Kramnik cu Leko. Insa dupa declaratia din 18 ianuarie a lui Kasparov meciul lui cu Kasimjanov nu va avea loc. Ce inseamna ca inca un timp nedeterminat lumea sahului va fi dezbinata.

3.Foarte buna. Aceste carti pot fi citite atit ca literarura artistica, cit si sa fie studiate cu amanunte in conditii de laborator.

4.Din raspunsul la prima intrebare e clar ca n-am de gind sa schimb cetatenia.In  acelasi timp la Olimpiada din Calvia 2004 mi-a trecut prin minte ideea de a ne uni fortele selectionatelor Romaniei si Moldovei si de a invita la meci pe Selectionata Lumii. Topul nostru ar fi aratat destul de solid. Bologan (Moldova), Nisipeanu (Romania), Iordachescu(Moldova), Istratescu (Romania) toti intram in prima suta de sahisti a lumii.

5.Urmaresc cu mare atentie ceia ce se intimpla in lume. Chiar cind sunt in afara ziarelor si televiziunii urmaresc evenimentele prin internet. Personal sa fac politica, inca n-am de gind fiindca sahul imi ia tot timpul.

Cit priveste comunizmul il socot ca o idee filozofica idealista, care chiar prin denumirea sa il indeamna pe om sa traiasca intr-o comuna de egali. Ideea n-a prins radacini adinci in realitate, fiind contrabatuta de catre ideea egocentrizmului, care e dominanta in societatea contemporana si reprezinta esentialul societatii capitaliste. Ca de obicei cred ca solutia se afla cam pe le mijloc, ca spre exemplu in Suedia sau Austria.

Bunicul meu veteran al razboiului a fost comunist si a muncit toata viata sa in cimp. A fost stimat si iubit. El avea anumite idealuri, pe care le stimez si eu.

6.De mai mult de zece ani colaborez la diferite reviste de sah din toata lumea. Pentru memuare inca n-a venit timpul insa o carte autobigrafica cu partide comentate deja am scris-o, in care apar anumite relatari despre elita sahului modern. Asa s-a primit ca mai intii ea va fi editata in limba germana.

18:20 1 ianuarie 2005 Vasile
Care este cea mai mare realizare a dvs pe plan profesional?
Raspuns:

Bineinteles ca e victoria de la Dortmund. Daca e de luat cea mai importanta atingere pur sahistica e partida cu Anand din acelasi turneu.

16:57 30 decembrie 2004 boris
am impresia ca uneori jucati nu pentru a castiga cu orice pret turneul ci doar de placerea de a experimenta, de a cauta variante neordinare. ca urmare pierdeti. e adevarat?
Raspuns:

Nu e chiar asa. E drept ca experimentez mult, si totusi mai mult profit din asta decit pierd. Cit priveste riscul acesta e stilul meu de joc si practic in fiecare partida sacrific cite ceva.

11:17 30 decembrie 2004 Marzenco
Ce amintiri v-au ramas de la turneul din Dortmund, pe care l-ati castigat un an si ceva in urma?
Sunt tata lui George MARZENCO, student prin acele locuri, care v-a urmarit la direct, afisind tricolorul si sustinandu-va chiar in sala de joc. Intelegem ca sahul nu este fotbal, dar totusi v-asi intreba: ati mai avut astfel de sustineri la direct si in alte turnee? Va sunt ele utile?
In alta ordine de idei, vreau sa-mi spuneti, daca acolo, in departari, va ajuta gandul la casa, la Chisinau, sau concentrarea asupra problemelor de competitie lasa mai putin loc pentru asa ceva?
Salut de la George. Iar eu il salut si pe Mihai, fratele dvs., cu care am colaborat in timpul acelui turneu. Azi-maine George se intoarce de la Dortmund si cred ca va fi bucuros si el de o eventuala intalnire cu totii.
Raspuns:

1.Multumesc mult lui George si altor concetateni atit fosti, cit si actuali, care ma sustin in timpul concursurilor. M-a ajutat mult. Stiu ca pe parcursul turneului din Dortmund si mai ales in dificila ultima runda cu Kramnik, prin Internet m-au sustinut mai mult de o mie de prieteni, cunoscuti, amatori ai sahului. Din alte turnee mi-a aduc aminte cu mare placere de ajutorul ambasadei noastre in China si anume de atentia acordata de catre ambasadorul dnului Vasile Sova la turneul din Beijing 2000 pe care l-am si cistigat.

2.Merci pentru salutari si sper sa ne vedem. La casa ma gindesc cu toate ca e adevarat ca nu prea imi ramiine timp in perioada competitii. In mod normal, o sun pe sotia mea Margarita sau vorbesc cu fiica Ecaterina la telefon.

04:33 29 decembrie 2004 Tudor
Stimate domnule Bologan,
Va felicit pentru succesele obtinute in acest joc nobil al mintii. Va rog sa-mi spuneti unde ati dori sa locuiti? In ce oras? In ce tara? Si de ce ati prefera acel loc? Exista in realitate un asemenea plai de vis? Cum doriti sa vedeti Moldova peste 50 de ani?
Sint curios sa aflu ce ginduri aveti la acest subiect fiindca va consider un om cu o minte agera si visatoare. Va multumesc.
Raspuns:

Merci. Ideal as vrea sa fiu pe malul marii. In rest nu am preferinte.

Moldova prin minune poate deveni o tara cu un nivel de trai inalt. Posibilitati pentru aciasta mai exista, doar e nevoie de a folosi substanta cenusie mai intens. Economia, politica mai ales la nivel international e tot si ea un joc de sah, deci le doresc conducatorilor nostri mai multe victorii. Bineinteles ca am ginduri si mai concrete si poate le voi expune cind voi abandona sahul.

14:25 28 decembrie 2004 sasha
как вы научились играть в шахматы
Raspuns:

Как это часто бывает, научил меня отец. Он же, когда мне было 10 лет привел меня к Иван Яковлевичу Солонарю в шахматную секцию.

14:22 28 decembrie 2004 Hawk
Ce ati facut pentru a ajunge la un nivel asa de inalt
Raspuns:

De mic stiu ca pentru atinge ceva e nevoie de multa munca. Deci receta e foarte simpla.

10:30 28 decembrie 2004 Vladis
As vrea sa va felicit cu succesele realizate in anul 2004 si sa va urez un Nou An plin de mai multe succese.
Raspuns:

Merci si eu la rindul meu vreau sa-i felicit pe toti vizitatorii sitului azi.md cu sarbatorile ce au trecut!

11:13 27 decembrie 2004 nebunul
Asi dori sa-mi gasesc un profesor de sah pentru copiii mei. Unde asi putea gasi un asemenea profesor. Intr-un rating pe tari la sah, la ce loc s-ar situa R. Moldova. Va multumesc.
Raspuns:

La Chisinau functioneaza scoala de sah directorul careia este dnul Victor Romcovici. Deasemenea, cu copiii mici se lucreaza si la Clubul Republican de Sah si Dame, unde va puteti adresa la primul meu antrenor Ion Solonar. Tel clubului este 236772.

Dupa raiting, la ultima Olimpiada Moldova a fost clasata pe locul 22. E ceva mai bine ca la alte sporturi (ex: fotbal si altele).

04:50 27 decembrie 2004 Александр
Как вы оцениваете перспективы молдавской школы в дальнейшем? Есть ли у молдавских шахмат будущее?
Raspuns:

Больной вопрос, но не безнадежный. Предпосылки для светлого шахматного будущего у нас есть, но необходимы как финансовые так и организационные инвестиции. Одним словом нужна поддержка.

19:23 25 decembrie 2004 Toddly
how do you prefer to relax?
Raspuns:

Reading, walking, when is possible swimming. The best joy I get when I play football.

16:20 25 decembrie 2004 vasile
cine e sotia d-voastra.am auzit ca e balerina?
Raspuns:

E adevarat lucreaza in cadrul trupei de balet clasic “Камерный Балет Москва” o cheama Margarita puteti vedea poza ei pe situl meu www.bologan.md

15:11 25 decembrie 2004 klaus
Cine poarta responsabilitate pentru criza in care se afla sportul mintii la momentul dat? (disparitia unor Mari Turnee internationale, diminuarea numarului de tineri care iau sahul in serios, disparitia din programele de noutati etc.). E de vina calculatorul, disparitia URSS, vesnicul presedinte al FIDE?
Raspuns:

Exista mai multe cauze si cele susnumite sunt printre principalele. Si totusi nu consider ca sahul e in stare de criza. Apar mai multe turnee, se fac tot mai multe eforturi pentru a unifica lumea sahistilor. In mai multe tari, inclusiv Rusia, SUA, Franta, chiar si Moldova sahul este predat in scoli. La ultima Olimpiada s-au prezentat selectionatele a 129 de tari din lume.

16:22 24 decembrie 2004 doru
Stimate dle Bologan,
prin ce se explica, dupa parerea Dvs., evoluarea atit de reusita a sahistilor moldoveni, mai ales ale celor tineri, pe arena internationala? Sau poate gresesc crezind ca evoluarea este reusita?
Raspuns:

Nu cred ca inafara succeselor la fete ne putem mindri cu rezultatele tinerelor nostri sahisti. Aici eu vad inafara problemei financiare, problema lipsei de antrenori de valoare in republica.

21:27 23 decembrie 2004 Ion Є
Ce parere aveti despre tinerele talente din Moldova? Ar putea ei sa inlocuiasca peste un timp actualii componenti ai lotului olimpic de sah al Moldovei?
Raspuns:

La fete dupa cum am spus se vede o miscare spre bine, pe cind la baieti mai multe s-au asteptat de la generatia 1986 Vicol, Janochkin etc. Nimic insa nu e pierdut si daca federatia va reusi sa gaseasca mijloace pentru ai ajuta, vom avea rezerve destoinice.

10:57 22 decembrie 2004 Diana
cu ce va ocupati in timpul liber?
sahul pentru D-stra este o pasiune devenita profesie?
ce studii aveti?
Raspuns:

Inafara de lectura, sporturi, imi place sa vizitez teatrul indeosebi baletul si drama.

E greu de numit sportul pe care il practici profesional de mic pasiune. Ca sahist profesionist m-am determinat cind am luat decizia in primavara anului 1989 de a intra la Institutul Central de Educatie Fizica din Moscova la catedra de sah.

Sunt doctor in stiinte pedagogice si am absolvit Institutul de Educatie Fizica de la Moscova.

04:34 22 decembrie 2004 Ruslan
Интересуетесь ли вы влиянием шахмат на стимуляцию регионов головного мозга? Эта игра может служить “лекарством” для детского развития и возможно лечением некоторых форм рака головного мозга…
Следите ли вы за новостями в этой области?
Raspuns:

В данный момент нет, но в 1999 году я учавствовал в эксперименте проводимом немецким интститутом Мозга в Констанце (Германия). По результатам этого эксперимента выяснилось, что у шахматистов профессионалов работает совершенно другие отделы мозга нежели у любителей. В частности сильно задействован сектор отвечающий за абстрактное мышление. Безусловно шахматы используется для улучшения умственных способностей. Этим как раз в Москве занимался наш земляк Витя Пануш. Что касается «рака» пока такими данными не располагаю, но вполне предполагаю, что это перспективное направление.

12:31 20 decembrie 2004 nebunul
La ce va ajuta sahul?
Raspuns:

Am primit foarte multe de la sah. E greu sa le enumar pe toate. In general sahul imbunatateste gindirea, inclusiv cea strategica, disciplineaza …

16:37 18 decembrie 2004 je
nam nici o intrebare
vreau sa spun odar ca va admir si va respect mult pentru ceea ce faceti si va urez succese pe viitor ;) …la multi ani
Raspuns:

Merci la fel, ma voi stradui in continuare.

19:41 17 decembrie 2004 Diana
Am auzit ca locuiti la Moscova.. intentionati sa va intoarceti in tara voastra?
va multumesc!
Raspuns:

Am asemenea planuri. Dar aici totul depinde de familie.

15:30 17 decembrie 2004 Laurentiu
Am si eu o intrebare: care sunt planurile dvs pe viitor in privinta sahului? Veti avea unele activitati organizatorice in Moldova? Am auzit ca exista o scoala de sah ce va poarta numele, ea mai funcioneaza? De asemenea, ati organizat cu citiva ani in urma un turneu de sah “Memorialul Cebanenco”. Va fi o continuare?
va multumesc!
Raspuns:

Cel putin vreo cinci ani vreau sa ma mentin in top. Ceea ce va lua mult si bineinteles nu va lasa spatiu pentru partea oranizatorica. In orice caz aceste doua proiecte scoala si turneul ma voi stradui in apropiatul timp sa le restabilesc. Aici mult depinde de ajutor financiar si organizatoric. Anumea din lipsa acestuia am fost nevoit provizoriu sa “inghet” proiectele.

14:18 17 decembrie 2004 Сергей
Довольны ли Вы деятельностью Кирсана Илюмжинова на посту руководителя ФИДЕ. По моему мнению, авторитет шахмат и шахматного движение после его прихода значительно снизился в мире. Прокомментируйте, пожалуйста.
Raspuns:

Деятельность Илюмжинова можно смело разделить на два периода. Первый до 2002 года когда он провел четыре чемпионата мира и вложил много денег и усилий в шахматы. И второй кризисный когда сорвались обьединительные матчи с участием Каспарова. Что касается рейтинга шахмат, то это на него не сильно повлияло и все еще можно спасти.

16:28 16 decembrie 2004 igor popa
am vazut pe site-ul dvs www.bologan.md ca aveti un prenume dublu. acelasi lucru il vad si pe acest site. de ce atunci in rm sunteti mai mult cunoscut ca viorel bologan?
Raspuns:

De la bun inceput mama m-a numit Viorel, dar la botez mi s-a dat numele Victor, care a ramas in toate actele oficiale si bineinteles mi-a determinat soarta. Acum e greu sa renunt nici la unul, nici la celalalt nume.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.