Archive

Archive for August, 2013

Start in Poikovsky 2013

August 29th, 2013 1 comment

De ieri, 28 august, Viorel participa la un nou turneu foarte puternic, Poikovsky 2013. Cei zece jucatori vor juca in sistem round robin. De subliniat este faptul ca sapte dintre competitori au participat si la Cupa Mondiala de la Tromso – aceasta competitie a ajuns in ultima faza, de maine va incepe finala intre marii maestri Vladimir Kramnik si Dmitry Andreikin. Unul dintre participanti era si Evgeny Tomashevsky, calificat in semifinalele Cupei Mondiale. El a fost inlocuit de Alexander Motylev.

Iata lista completa a jucatorilor:
Ian Nepomniachtchi, Dmitry Jakovenko (castigatorul editiilor din 2007 and 2012), Alexander Motylev, Ernesto Inarkiev (Rusia), Pavel Eljanov (Ukraina), Viktor Laznicka (Cehia), Ivan Cheparinov (Bulgaria), Viorel Bologan (castigator in 2000, 2001, 2005, Moldova), Alexander Onischuk (castigator in 2002, USA) si Emil Sutovsky (Israel).

In prima partida jucata ieri Viorel a pierdut cu negrele la marele maestru rus Dmitry Jakovenko. Astazi el il va intalni, cu albele, pe Alexander Motylev.

Pentru partide live (si revederea celor deja jucate) click aici.

Categories: Română Tags:

Cupa Mondiala: Bologan – Svidler 1.5-2.5

August 20th, 2013 No comments

Dupa patru partide contra marelui maestru rus Peter Svidler Viorel a parasit competitia fiind invins la tie-break, in ultima partida de sah rapid. In turul al 3-lea Svidler a trecut de Teimour Radjabov cu 1.5-0.5.

Categories: Română Tags:

Turul al doilea: Bologan – Svidler 1-1

August 16th, 2013 No comments

Astazi Viorel, cu piesele negre, a ales Apararea Siciliana trebuind sa combata atacul Adams (6.h3) utilizat de marele maestru rus. O mica surpriza, cel mai probabil adversarul asteptand Caro Kann, asa cum Viorel a jucat in ultmii ani. Svidler a mai incercat aceeasi varianta intr-o partida disputata anul acesta contra campionului mondial, Anand – o partida interesanta, incheiata remiza. Viorel a gasit intotdeauna continuarile corecte, la fel si oponentul sau. De fapt, cei doi chiar au jucat, cu foarte putine exceptii, primele variante propuse de computer! A rezultat un joc precis, exact… Rezultatul logic: o pozitie egala, remiza dupa 21 de mutari.

Maine urmeaza tie-break-ul.

Categories: Română Tags:

Turul al doilea: Bologan – Svidler 0.5-0.5

August 14th, 2013 No comments

Cel de-al doilea tur al Cupei Modiale a debutat cu partide foarte echilibrate, dupa trei ore de joc computerul dadea aprecieri egale la toate cele 32 de mese. Nici partida lui Viorel nu a facut exceptie, dupa deschidere (din nou varianta schimbului intarziat din spaniola) rezultand o pozitie absolut egala. Dupa alte cateva incercari cei doi mari maestri au decis ca nu sunt sanse pentru nici una din cele doua parti: remiza dupa 34 mutari.

Maine Viorel va avea piesele negre.

Categories: Română Tags:

Primul tur: Bologan – Hracek 3.5-2.5

August 14th, 2013 No comments

Cupa Mondiala este una dintre cele mai puternice competitii! Asta era deja clar. Insa privind lista jucatorilor eliminati din primul tur evenimentul sahist capata o amploare nebanuita. Inarkiev, Movsesian, Nepomniachtchi, Beliavsky, Judit Polgar, Riazantsev, Volokitin, Alekseev, Wojtaszek, Fedorchuk sunt printre cei care vor trebui sa-si faca deja bagajele…
Dupa o lupta stransa in care marele maestru ceh a jucat foarte atent Viorel a reusit sa castige la tie-break, rezultatul final fiind decis in ultima partida 10′+10″. Avand albele, in Partida Spaniola Viorel a reusit sa simplifice obtinand o pozitie de final (rege, cal si pioni contra rege, nebun si pioni) clar avantajoasa. Restul a fost o chestiune de tehnica.

Maine, in turul al 2-lea oponentul lui Viorel va fi nimeni altul decat castigatorul ultimei Cupe Mondiale: Peter Svidler. El a trecut, cu ceva emotii – a fost invins in cea de-a 2-a partida normala – de Anna Ushenina.

Se anunta o lupta dificila pentru ambii combatanti.

Categories: Română Tags:

Start in Cupa Mondiala 2013!

August 12th, 2013 No comments

In primul tur Viorel il are ca adversar pe marele maestru ceh Zbynek Hracek. Pentru ca cele doua partide “normale” (din punct de vedere al timpului de gandire: 90′+30″) s-au incheiat remiza maine se va juca tie-break-ul: partidele de sah rapid si, eventual, cele de blitz. De obicei, despre remize nu sunt prea multe lucruri de spus… In prima partida, cu negrele, Viorel a reusit foarte timpuriu sa egaleze jocul, nelasand adversarului nici o sansa de a prelua initiativa. In cea de-a doua, avand albele, preferatul nostru a ales o varianta mai rara contra apararii spaniole: varianta schimbului intarziat. Un plan de joc foarte interesant incercat cu ani in urma si de fostii campioni mondiali Kasparov sau Kramnik. Insa adversarul, marele maestru ceh s-a dovedit foarte bine pregatit. S-a aparat foarte bine, mutarile sale de raspuns au fost la inaltimea provocarilor lansate de Viorel. Intr-un final echilibrat, dupa 46 de mutari s-a convenit asupra remizei.

Partidele pot fi urmarite pe site-ul indicat in sectiunea “Programul Competitional”.

Se anunta un tie-break tensionat, dar Viorel are in continuare prima sansa.

Categories: Română Tags: