Archive

Archive for February, 2012

Bundesliga 2011/12: etapele a X-a si a XI-a

February 26th, 2012 No comments

In weekend-ul 25-26 februarie au avut loc etapele a X-a si a XI-a. Eppingen, echipa din care face parte si Viorel a jucat la Hockenheim incercand sa-si mentina pozitia din clasamentul general, locul al 3-lea. Daca sambata au reusit sa castige la limita impotriva echipei din Berlin (SC Eppingen – SC Berlin 4.5-3.5 – la masa a 2-a: V.Bologan – R.Antoniewski 0.5-0.5), vineri Viorel si coechipierii sai au parut obositi si au pierdut intalnirea cu Hamburg: SC Eppingen – Hamburg 3.5-4.5 (la masa a 2-a Y.Zherebukh – V.Bologan 1-0). In clasament conduce in continuare Baden-Baden cu 20p, urmata de Werder Bremen 17p si Eppingen 15p.

Categories: Română Tags:

Victorie autohtonă la Memorialul „Veaceslav Cebanenco“

February 20th, 2012 No comments

În finala memorialului „Veaceslav Cebanenco”, disputat în weekend Chişinău, s-au confruntat moldoveanul Viorel Bologan şi neamţul Arkadij Naiditsch, iar învingător a devenit jucătorul din Moldova.

Campionul a încasat 32.000 de lei, iar adversarul său – 20.000 de lei. Locul trei i-a revenit lui Vasile Sanduleac din Bălţi, care a câştigat 18.000 de lei.

Ceremonia de premiere a avut loc duminică, pe 19 februarie, când regretatul antrenor, căruia îi este dedicat turneul, ar fi împlinit 70 de ani. Deşi competiţia se desfăşoară deja de 15 ani, este prima dată când numărul participanţilor şi premiile acordate sunt atât de mari.

În etapa de calificare au participat 68 de sportivi, dintre care doar patru au acces în faza finală. Este vorba de Vasile Sanduleac, marii maeştri internaţionali Aleksandr Savcenko din Ucraina, moldoveanul Victor Comliacov – elevul lui Veaceslav Cebanenco stabilit la Moscova, şi maestrul FIDE Alexandru Ogleznev din Chişinău. Toţi patru au acumulat câte 5,5 puncte din şapte posibile.

După calificări a avut loc şi un simultan la 40 de mese, dat de Anatoli Karpov şi Viorel Bologan. La finele jocului au fost consemnate 34 de victorii ale marilor maeştri şi şase rezultate de egalitate. Una din remize a fost obţinută de echipa formată din campioana Moldovei la juniori Gabriela Cazacu (14 ani), vicecampionul european Nichita Morozov (10 ani) şi deputatul Igor Dodon, preşedintele Federaţiei de Şah.

Duminică, în concurs au intrat principalii favoriţi ai competiţiei: georgianul Baadur Jobava, campion european la şah rapid în 2011, Arkadij Naiditsh (Germania), campion european în concursul pe echipe în 2011, Aleksandr Reazanţev (Rusia), campion european la juniori şi Viorel Bologan, cel mai bun şahist moldovean.

Participantul cu cea mai bună poziţionare în clasamentul internaţional este Aleksandr Reazanţev, locul 33 în luna ianuarie.

Antrenorul emerit Veaceslav Cebanenco (1942-1997) este considerat un patriarh al şahului din Moldova. El a educat 23 d jucători talentaţi precum Viorel Bologan, Viorel Iordăchescu, Doru Rogozenco, Victor Comleacov, Vadim Cernov şi alţii. Este autorul deschiderilor „Tangoul cailor” şi „Sistemul Cebanenco” în Apărarea Slavă.

Articolul a fost preluat de pe site-ul adevarul.ro.

Bundesliga 2011/12: etapele a VIII-a si a IX-a

February 6th, 2012 No comments

In weekend-ul 4-5 februarie la Dresda au avut loc etapele a VIII-a si a IX-a din Bundesliga. Sambata, Eppingen a castigat in fata gazdelor de la USV TU Dresden: USV TU Dresden – Eppingen 2-6. Viorel a concurat de aceasta data la masa a 2-a si a castigat partida sa (cu negrele) cu Uwe Boensch. Duminica, desi se parea ca echipa din Eppingen va avea o misiune usoara in fata celor de la Koenig Tepel realitatea a contrazis intr-o oarecare masura calculele initiale. Dupa ce marele maestru Lothar Vogt (Eppingen) a gresit grav si s-a recunoscut invins lucrurile pareau sa se complice. Insa cu doua victorii la primele doua mese situatia s-a redresat pentru echipa lui Viorel (Rabiega – Harikrishna 0-1, Bologan – Stern 1-0). Cum celelalte partide s-au incheiat remiza rezultatul final a fost Eppingen – Koenig Tepel 4.5-3.5. Dupa disputarea a noua etape lider se mentine echipa din Baden-Baden 16p, urmata indeaproape de Bremen si Eppingen cu cate 15p.

Categories: Română Tags:

Tradewise Gibraltar 2012

February 3rd, 2012 No comments

Ieri, 2 februarie, s-a incheiat unul dintre cele mai importante turnee anuale, Tradewise Gibraltar. Printre cei 256 de participanti (56 mari maestri, 35 maestri, 17 maestri FIDE) s-a numarat si marele maestru Viorel Bologan. El a avut un parcurs foarte bun, inaintea ultimei runde (contra marelui maestru Michael Adams) aflandu-se in lupta pentru unul din primele locuri. O victorie i-ar fi asigurat calificarea in play-off alaturi de chinezoaica Hou Yifan (campioana mondiala) si marele maestru Nigel Short. Victorie de care Viorel a fost foarte aproape. Intr-un final de turnuri, cai si pioni, net superior, jucatorul nostru, aflat in criza de timp, nu a reusit sa gaseasca rapid continuarile care ar fi convertit avantajul material. Partida s-a incheiat remiza dupa 73 de mutari. Cu 7.5 puncte din 10, in final Viorel s-a clasat pe locul 5. Perfomanta de 2740 ELO i-a adus inca 7 puncte la rating. Castigatorul concursului a fost Nigel Short care a invins-o in play-off pe Hou Yifan

Categories: Română Tags: