Archive

Archive for May, 2010

Campionatul Croatiei la Sah

May 25th, 2010 No comments

In perioada 18-23 mai, in orasul Sibenik, s-a desfasurat Campionatul Croatiei la Sah. La turneu au participat 29 de echipe, fiecare a avut cite 6 intilniri. Viorel Bologan a reprezentat echipa “ŠK Đuro Đaković Holding“, care a ocupat pozitia a treia in clasamentul final. Viorel a jucat doar in 4 cele mai improtante meciuri ale echipei sale, reusind victoria contra MMI Grachev Boris(2667) care evolua pentru “ŠK Rijeka, Rijeka” – concurentul numarul un pentru titlu.
clasamentul final

Categories: Română Tags: ,

Sarajevo Open a luat sfarsit!

May 15th, 2010 No comments

Pe parcursul etapelor 7-8, Viorel Bologan s-a stabilit strins pe pozitia a treia in clasament. Acest succes s-a datorat in mare parte seriei de 5 victorii consecutive. Infringerea in runda a 9-a de la MMI Wang Hao (2722), i-a diminuat sansele lui Viorel la un loc de top. Totusi, in runda finala norocul i-a suras sahistului moldovean din ambele parti: in primul rind Viorel a obtinut o victorie frumoasa cu piesele negre contra croatului Kovacevic Aleksandar, iar a doua parte a succesului s-a datorat egalitatii dintre Nevednichy si Timofeev, ceea ce i-a permis sa acumuleze un punctaj mai mare ca predecesorii sai, si sa ocupe locul 3 din cei 168 participanti. La acest turneu Bologan a adaugat 4,4 puncte la raiting.
Pentru celalalt reprezentant al Moldovei, Dumitru Svetuschin, ultima runda a fost de asemenea una de succes, acesta reusind prin victoria sa sa-si imbunatateasca considerabil rezultatul final. Dumitru s-a clasat pe pozitia a 12-a fi si-a ridicat raitingul cu 8.6 puncte.

afla mai multe despre Sarajevo Open
Clasamentul Final
Read more…

Sarajevo Open, Runda a 8-a

May 12th, 2010 No comments

Viorel Bologan isi prelungeste seria de victorii. Astazi, Viorel a obtinut a cincea victorie consecutiva de la croatul Brkic Ante. In urma acestui rezultat, Bologan continua sa se claseze pe treapta a treia, insa situatia a devenit mult mai favorabila pentru sahistul moldovean, care are acelasi punctaj (19 puncte), ca Wang Hao si Timofeev Artyom, acestia ocupa primele 2 pozitii.
Dumitru Svetuschin ridica 12 pozitii datorita victorie pe care a obtinut-o astazi, astfel Dumitru se claseaza pe pozitia a 13-a, totalizind 16 puncte.

Clasamentul
Partidele online

Categories: Română Tags: , ,

Sarajevo Open, Rundele 1-7

May 12th, 2010 No comments

In urma a 7 runde, Viorel Bologan care a reusit in ultimele partide – 4 victorii consecutive, se claseaza pe pozitia a 3-a cu 16 puncte (5 victorii, 1 egalitate, 1 infringere). In runda a 8-a Viorel v-a juca cu albul contra croatului Brkic Ante(2573).
Dumitru Svetuschin, din start a obtinut o serie de victorii si a urcat brusc in topul clasamentului, astfel dupa runda a 4-a el se situa pe treapta intai. Merita de mentionat faptul ca Svetuschin a reusit o victorie uimitoare de la MMI Wang Hao (2722). La moment Dumitru totalizeaza 13 puncte si se claseaza pe pozitia a 25-a.

Clasamentul
Partidele online

Categories: Română Tags: , ,

Sarajevo Open

May 12th, 2010 No comments

Bosna 2010Turneul traditional organizat de Clubul de Sah “Bosna” a inceput pe 5 mai , cu ceremonia de deschidere oficiala in prezenta unui numar mare de persoane importante, condusa de  Haris Silajdzic, presedintele Bosniei şi Herţegovinei. În discursul sau, Silajdzic a pus accent pe importanta acestui turneu nu numai in sah si sens cultural, dar si ca o oportunitate ideala pentru promovarea ţării pe scena internaţionala. In incheiere, el a facut prima mutare – deschiderea cu un gest simbolic a editie 40 a acestui turneu.

În acest an organizatorii au decis sa schimbe formula si in loc de turneu inchis pentru MMI, au propus  un turneu deschis cu un fond de premii atractive. Daca numarul de participanţi (168) este usor sub asteptarile lor, acestea pot fi cu siguranta multumiti cu numarul de tari reprezentate (32), un detaliu care, uneori, este mai important pentru promovarea turneului decat numarul de participanti .

Punctul forte al turneului este bine ilustrat de prezenţa a 45 MMI. Printre acestea se numără Wang Hao (China) Efimenko Zahar (Ucraina), Timofeev Artyom (Rusia), Nisipeanu Liviu-Dieter (Romania). Cei mai de seama reprezentanti ai Bosniei si Hertigovinei sunt Ivan Sokolov, Predrag Nikolic, Bojan Kurajica şi Emir Dizdarevic, toti membrii ai celebrei  echipei nationale a Bosniei si Hertigovinei care a luat medalie de argint la olimpiada din Moscova 1994.

Moldova este reprezentata la acest turneu de marii maiestri internationali Viorel Bologan si Dumitru Svetuschin.

Categories: Română Tags: , ,

În Memoriam Tudor Scripcenco (1935 – 2010) – Motorul şahului moldovenesc

May 11th, 2010 No comments

Tudor ScripcencoAntrenor emerit, şahist, arbitru internaţional, organizator, secretar general a Federaţiei de şah din Moldova şi nu în ultimul rând o personalitate extrem de cunoscută şi respectată în lumea şahului, Tudor Scripcenco, a plecat dintre noi la 74 de ani. Maestrul a lăsat în urma o memorie adâncă în sufletele celor care l-au cunoscut: rude, elevi, colegi, demnitari şi simpli amatori ai şahului şi o urmă istorică în şahul moldovenesc. Tudor Scripcenco şi-a început activitatea ca antrenor de copii în oraşul natal Cahul la 1 noiembrie 1954, pe când avea doar 19 ani. De atunci şi până la ultima sa răsuflare nu a încetat să se dedice şahului, pe care l-a considerat un credo al vieţii. Pe atunci nu îşi imagina că va ajunge să educe o campionaă europeană, pe fiica Almira Scripcenco. Şcoala Scripcenco au trecut-o de asemenea mulţi alţi şahişti de valoare, ajunşi mai târziu mari maeştri: Marina Şeremieteva, Victor Komliacov, Victor Gavricov şi alţii. Read more…

Liga franceza Top-16, rezultatele finale

May 5th, 2010 No comments

Pe 2 mai, a luat sfarsit Liga Franceza Top-16. Cu toate ca in urma rundei a 6-a se cunosteau cele 4 echipe care vor fi promovate in Grupa A, lupta a continuat sa fie la fel de tensionata ca si pe parcursul turneului. Fiecare echipa isi dorea o pozitie mai buna in clasamentul final. In runda a 7-a, cea mai asteptata intilnire urma sa fie intre liderii “Chalons en Champagne” si “Mulhouse Philidor”. Cei din urma nu l-au avut in componenta pe MMI Viorel Bologan, care juca deobicei pe prima tabla si care a aratat o evolutie buna, totalizind 2 victorii, 3 egalitati si nici o infringere. Scorul final de 4:1 pentru “Chalons en Champagne” a coborat echipa “Mulhouse Philidor” cu 2 pozitii, situind-o pe locul 4. Acest ruzultat este putin semnificativ, deoarece obiectivul principal a echipei era calificarea in Grupa A a Ligii Franceze Top-16.

Liga franceza final

Liga Franceza Top-16

Categories: Română Tags: ,

Liga Franceza Top-16, etapa a 6-a

May 1st, 2010 No comments

In runda a 6-a, “Mulhouse Philidor” s-a intilnit cu echipa “Strasbourg”, scorul final a fost de 5:2. Aceasta este a 4-a victorie a echipei “Mulhouse Philidor” la competitia data. Viorel Bologan a invins pe tabla intii in partida cu MMI Rozentalis Eduardas (2628). In urma acestei etape “Mulhouse Philidor” a mai urcat o pozitie in clasament, avind cu 3 puncte mai putin decit liderii “Chalons en Champagne”, cu care vor juca runda finala.

liga franceza 3vezi toate rundele

Categories: Română Tags: ,