Archive

Archive for February, 2010

GURU (Maestrul)

February 27th, 2010 1 comment

Pentru a-şi desăvârşi măiestria şahistă, tinerii jucători, neapărat, se călăuzesc de valorile clasice ale şahului mondial. În acest sens, ei studiază monografiile şi analizează partidele alese ale celor mai remarcabili şahişti din lume, în special, ale campionilor mondiali.

Mihail Botvinnik, Patriarhul şahului sovietic, campion mondial în perioadele 1948-1957, 1958-1960 şi 1961-1963-iată, de fapt, un model de şahist ideal. Cu mulţi ani înainte de a cuceri titlul suprem, Botvinnik a creat un catehism, pe care l-a respectat cu sfinţenie: 1.repertoriul deschiderilor 2.analize de probleme şi studii 3.parcurgerea istoriei şahului 4.dezvoltarea culturii şahiste 5.stabilirea unui partener-secundant 6.fişarea partidelor adversarilor 7.stabilirea unor scheme noi de joc şi examinarea lor cu secundantul 8.menţinera unei condiţii fizice bune 9.trecerea în revistă a ultimelor noutăţi şahiste 10.o pauză de relaxare de vreo 5 zile înaintea concursului ş.a.

Ilustrul pedagog şi antrenor de şah Marc Dvoreţki, în unul din articolele sale, referindu-se la Mihail Botvinnik, a afirmat că cel de-al şaselea campion mondial a fost primul care a elaborat, de o manieră integră, criteriile de formare a repertoriului de deschideri şi a formulat prrincipiile analizei aprofundate în şah. Dar iată ce a remarcat liderul şahului naţional Viorel Bologan: „Mihail Botvinnik i-a lansat în şahul de performanţă pe Garri Kasparov şi Vladimir Kramnik, care l-au apreciat enorm, considerâmdu-l Guru, mentorul lor. Ei au recunoscut că fără acel Guru nu ar fi acces pe Everestul şahist. Patriarhul a creat faimoasa Academie de şah „Kasparov-Botvinnik”, ai cărei absolvenţi sunt redutabilii Vladimir Kramnik, Serghei Rubliovski, Vladimir Akopian ş.a.”

În afară de numeroasele articole şi monografii de şah, Botvinnik a ţinut jurnal şi a publicat fundamentalele sale memorii. Un articol care, în mod special, trebuie să fie studiat de tinerii şahişti şi antrenoriiii acestora este „Regimul de turneu al şahistului”, publicat în anul 1939. În continuare, pentru cititorii ziarului SPORT PLUS, amatori ai şahului, reproducem acest articol extrem de preţios.

Mihail BOTVINNIK: „Regimul de turneu al şahistului”

Read more…

Categories: Română Tags:

Semifinala Campionatului Mondial la Șah Rapid

February 27th, 2010 No comments

Campionatul Mondial la Șah Rapid a avut loc pe 18 februarie in Moscova.
Turneul a fost constituit din 9 runde conform sistemului Elvetian, in care sahistii au jucat cate doua partide cu fiecare adversar, o partida cu piesele Albe si una cu Negru. Pentru o partida fiecarui participant i se oferea 3 minute plus 2 secunde per mutare.
Viorel Bologan a finisat turneul pe pozitia 23, acumuland 11.5 puncte, cu 2 puncte mai putin decat liderul clasamentului. Read more…

In memoriam. Cuvânt despre antrenorul meu

February 23rd, 2010 No comments

Pe 19 februarie, Patriarhul şahului naţional, ilustrul antrenor, teoretician şi pedagog  Veaceslav Cebanenco ar fi împlinit 68 de ani. Minunatul meu antrenor şi îndrumător a lansat în şahul de performanţă jucători talentaţi, printre aceştia fiind Victor Gavrikov, Viorel Iordăchescu, Doru Rogozenco, Victor Comleacov, Vladislav Nevednicii, Gherman Titov, Irina Zac, Marina Şeremetiev, Irina Brandis-Ionescu, Ina Brandis, Mihail Oratovschi, Boris Itchis, Bogdan Pavlenco, Nataşa Mareacre ş.a.

Dumnezeu l-a înzestrat pe Veaceslav Cebanenco cu o gândire originală, care l-a ajutat să inventeze numeroase idei teoretice interesante şi preţioase. Read more…

Categories: Română Tags:

Тренер всех молдован

February 22nd, 2010 No comments

19 февраля известному шахматному теоретику и тренеру, основоположнику молдавской шахматной школы Вячеславу Андреевичу Чебаненко (1942-1997) исполнилось бы 68 лет. Среди его воспитанников – гроссмейстеры и мастера Виктор Гавриков, Виорел Бологан, Виорел Иордэкеску, Дору Рогозенко, Владислав Неведничий, Виктор Комляков, Ирина Зак, Марина Шереметьева, Ирина Брандис-Ионеску, Михаил Оратовски, Герман Титов, Наташа Мереакре, Богдан Павленко и многие другие.

У Вячеслава Андреевича было оригинальное мышление, масса любопытных идей. Мне кажется, он явно опередил свое время. В шахматах ему, человеку очень талантливому, все давалось легко. По-моему, Чебаненко был просто создан для них. Read more…

Categories: Русский Tags:

Comentarii asupra partidei Viorel Bologan-Dmitri Lavric

February 15th, 2010 No comments

La turneul Moscova Open  Viorel Bologan a utilizat multe idei interesante şi originale. A recurs la sacrificii fine şi subtile. A impresionat noutatea teoretică din runda 1 cu rusul Dmitri Lavrik, în Partida spaniolă. Viorel Bologan a jucat aidoma lui Garri Kasparov-agresiv, dinamic,ingenios şi spectaculos. Reproducem partida amintită: Read more…

Moscow Open a luat sfîrșit

February 7th, 2010 No comments

Bologan încheie Festivalul Moscow Open cu victorie în ultima rundă, Viorel a avut o evoluție bună în această competiție, reușind 5 victorii, 3 egalități și doar o înfrîngere, însă acest succes îi permite să se claseze doar pe locul șase.  Locul întîi l-a ocupat Chernyshov Konstantin,  urmat de Le Quang Liem, Bareev Evgeny și Inarkiev Ernesto, care au acumulat cîte 7 puncte din 9 posibile.  Cu 6.5 puncte, au încheiat competiția 10 șahiști printre care și Viorel Bologan. Reamintim că în turneul “A”  au evoluat 187 de jucători, dintre care mai mult de jumătate Mari Maeștri. De asemenea la acest eveniment a fost prezent și MMI Viorel Iordăchescu, care este numărul doi în lista jucătorilor de top a șahului moldovenesc. Iordăchescu a avut o prestație bună, finisînd cu 5.5 puncte. Rublevsky Sergei(2697) și Motylev Alexander(2697) au încheiat competiția cu 6.5 repectiv 6 puncte.

Vezi CLASAMENTUL FINAL

Află mai multe despre Moscow Open 2o1o

Moscow Open, runda a opta

February 6th, 2010 No comments

Penultima etapa a Festivalului Moscow Open nu a fost la fel de reușită ca precedentele, în care Viorel pe parcursul a 7 etape era invincibil. Astăzi însă norocul a fost de partea adversarului său. Bologan s-a întîlnit cu rusul Bareev Evgeny(2643), cel de al doilea a reușit înaintea rundei finale să obțină un punct atît de prețios.
Dar această înfrîngere nu-i stopează calea șahistului moldovean spre a obține un loc solid la acest eveniment, mîine situația se poate schimba mult, aceasta va depinde și de evoluția celorlalți participanți.

Categories: Română Tags: ,

Moscow Open, runda a șaptea

February 5th, 2010 No comments

Runda a șaptea devine victorioasă pentru Viorel. Bologan s-a confruntat cu rusul Rychagov Andrey(2568) vezi partida.

Precedentul adversar al lui Bologan, Andreikin Dmitry a pierdut de la indianul Sasikiran Krishnan care a devenit liderul solitar al competiției, acumulînd 6 puncte, cu un avantaj minim față de Bologan, care are în activ 5.5 puncte. Au mai rămas să fie disputate doar 2 etape, dar încă este foarte greu de prezis rezultatele finale. Se pare că în weekend se va da o luptă tare, nici un șahist nu v-a ceda, toți vor încerca să-și realizeze potențialul la maxim.

Categories: Română Tags: ,

Moscow Open, runda a șasea

February 4th, 2010 No comments

În runda a șasea Bologan l-a avut ca adversar pe rusul Andreikin Dmitry(2635) care este campionul Rusiei între juniori. Viorel a obținut egalitate jucînd cu piesele negre vezi partida, ambii șahiști au demonstrat un joc solid. În urma etapei a șasea 5 jucători au cîte 5 puncte, cu jumatate de punct mai mult ca Viorel, care totalizează 4.5 puncte.

Categories: Română Tags: ,

Moscow Open, runda a cincea

February 3rd, 2010 1 comment

În etapa a cincea a Festivalului Moscow Open, Bologan l-a întîlnit pe tînărul vietnamez Le Quang Liem. Jocul a fost echilibrat, partida a durat doar 24 de mutări, după care șahiștii au convenit la egalitate. Viorel avea o poziție mai avantajoasă vezi partida, dar se pare că pe motive strategice, pentru a păstra forțe în etapele finale moldoveanul a hotărît să nu depună supraefort, mai mult decît atît – această egalitate nu-l îndepărtează de topul clasamentului. Doar un singur șahist, din cei unsprezece care aveau cîte 3.5 puncte a reușit să obțină victorie, astfel ei se vor întîlni în etapa a șasea.
După runda a cincea Viorel are 4 puncte.

Categories: Română Tags: ,