Archive

Archive for November, 2009

Viorel Bologan a debutat reuşit la Cupa Mondială

November 24th, 2009 No comments

În oraşul Khanty-Mansiysk din Rusia a demarat Cupa Mondială la şah. La această competiţie de anvergură evoluează şi cel mai valoros şahist moldovean Viorel Bologan. În total, la Khanty-Mansiysk participă 128 dintre cei mai valoroşi şahişti din lume. Se joacă în sistem eliminatoriu. Primele şase etape constau din 2 partide de şah clasic. Dacă acestea se încheie la egalitate, în continuare sunt prevăzute 4 partide de şah.  rapid. În caz că şi aici va fi remiză, urmează ca totul să decidă partidele suplimentare de blitz. În runda întâi, Viorel Bologan l-a învins pe egipteanul Ahmed Adly, cu scorul de 1,5-0,5 şi s-a calificat în 1/32 de finală. În prima partida, având albul, şahistul nostru a repurtat victorie. S-a jucat Apărarea siciliană. În duelul secund  a fost consemnată remiză. În runda a doua, Viorel Bologan îl va întâlni pe învingătorul perechii Ivan Ceparinov (Bulgaria) – Iuri Kryvoruchko (Ucraina). În această dispută, scorul, deocamdată, este egal 1-1.

De remarcat că în runda inaugurală au repurtat victorii, practic, toţi favoriţii competiţiei. Iată cele mai importante rezultate ale rundei amintite:

Boris Ghelfand (Israel) – Andrei Obodchuk (Rusia): 1,5-0,5;

Vugar Gaşimov (Azerbaidjan) – Walaa Sarwat (Egipt): 2-0;

Piotr Svidler (Rusia) – Jean Hebert (Canada): 2-0;

Alexandr Morozevici (Rusia) – Razik Abdel (Egipt): 2-0;

Vasili Ivanciuk (Ucraina) – Alexei Bezgodov (Rusia): 2-0;

Liderul şahului din România Liviu – Dieter Nisipeanu l-a surclasat pe compatriotul său Constantin Lupulescu: 1,5-0,5.

A fost eliminat din concurs redutabilul Serghei Movsesian din Slovacia, care a fost învins de chinezul Yu Yangyi, cu scorul de 1,5-0,5 puncte.

Câştigătorul Cupei Mondiale va fi cunoscut pe 15 decembrie.

Categories: Română Tags:

VIOREL BOLOGAN: Sper să evoluez strălucit la Cupa Mondială

November 15th, 2009 1 comment

Peste câteva zile, liderul şahului naţional Viorel Bologan se va deplasa în oraşul Khanty-Mansiisk (Rusia), unde va participa la cel mai important turneu de şah al anului 2009 – Cupa Mondială. Despre şansele sale la această competiţie de anvergură, dar şi despre ultimele-i performanţe, Viorel Bologan s-a referit detaliat în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurată săptămâna trecută la Casa Presei. La finele conferinţei, cel mai valoros şahist moldovean a acordat un interviu pentru SPORT PLUS.

-         Viorel, Cupa Mondială va constitui pentru tine o şansă uriaşă de accede, din nou, în superelita şahului de performanţă. În ce măsură, eşti gata de acest concurs valoros?

-         Mă pregătesc intensiv. Lucrez, cu multă înverşunare, asupra tuturor aspectelor şahiste. Tind să câştig Cupa Mondială! Pentru aceasta, însă, trebuie să parcurg 7 etape, adică o distanţă infernală, să dau dovadă de o pregătire temeinică în dechidere, de o concentrare neobişnuită şi de eforturi sisifice. La Khanty-Mansiisk se va juca în sistem eliminatoriu, iar fiecare meci va fi decisiv. Anterior, spre regret, la competiţiile similare nu am înregistrat rezultate solide. Eu am evoluat excelent la concursurile – open şi la turneele închise de mari maeştri. A avut loc deja tragerea la sorţi. Începând cu runda a doua voi avea adversari valoroşi. Iar în etapa a treia sper să-l întâlnesc pe rusul Alexandr Morozevici, numărul 4 în concurs, câştigător la Memorialul “Veaceslav Cebanenco – 1998”. Mă voi strădui să joc solid şi inspirat, să evoluez stălucit la Cupa Lumii.

-         Recent, în Macedonia s-a încheiat Campionatul Europei pe echipe. Din ce considerente, lotul nostru naţional nu a participat la această competiţie importantă?

-         Spre regret, nu e pentru prima dată când noi ratăm europenele. De fapt, această întrebare trebuie adresată conducerii Federaţiei naţionale de profil, în special lui Tudor Scripcenco. Ar fi fost foarte prestigios ca şahiştii moldoveni să evolueze la Campionatul Europei!

-         În luna septembrie, în oraşul Valencia (Spania), s-a desfăşurat meciul de şah dintre Garri Kasparov şi Anatoli Karpov, consacrat jubileului de 25 de ani de la primul lor meci (1984-1985). Recent, ai evoluat în calitate de antrenor al celebrului Karpov. Când l-ai cunoscut pentru prima dată pe cel de-al 12-lea campion mondial şi cum a început prietenia voastră?

-         În anul 1985 Marele Karpov s-a aflat în vizită la Chişinău. Fiind elev, eu l-am învins într-un simultan. În perioada 1993 – 1994, am evoluat împreună în Campionatul Franţei pe echipe. De asemenea, am participat la toate cele 10 ediţii ale turneului “Anatoli Karpov”, care se desfăşoară, cu regularitate, în oraşul Poikovski, Rusia. Apropo, în copilărie cartea  lui Karpov “100 de partide câştigate” a fost ghidul meu şahist. Înainte de meciul din septembrie, împreună cu Anatoli Karpov, şi alţi doi antrenori – Alexandr Onişciuk (SUA) şi Alexandr Riazanţev (Rusia), ne-am aflat într-un cantonament în Spania.

-         Ce impresie ţi-a lăsat însuşi meciul, dominat clar de Kasparov (9-3)?

-         În ajunul disputei am relatat pentru SPORT PLUS că Garri Kasparov este favorit, însă Anatoli Karpov, de asemenea, poate uimi. Criza de timp – iată problema principală a lui Karpov, care, deşi a pierdut, a luptat destoinic. Meciul a avut ecou, a fost un veritabil show. Oricum, a revenit Kasparov!

-         Când va avea loc următoarea confruntare între cei doi magnifici?

-         Iniţial, a fost planificat pentru luna decembrie, anul curent, la Paris. Apoi, s-a decis ca meciul secund să fie amânat pentru anul viitor. Aici, a intervenit o nuanţă importantă – 2010 va fi anul Rusiei în Franţa. Meciul Kasparov – Karpov va încununa suita de evenimente culturale preconizate să se desfăşoare în ţara celebrului compozitor şi şahist Philidor.

-         Viorel, în anul 1984, în perioada primului meci Kasparov – Karpov, pe cine dintre aceşti doi titani l-ai simpatizat mai mult?

-         Deşi Karpov, ca şahist, era idolul meu, eu am fost, totuşi, suporterul lui Kasparov.

-         De ce?

-         Întrucât Garri era o personalitate renascentistă, reprezentantul unei noi generaţii, care aducea un suflu nou în şahul modern.

-         Se vorbeşte că, în prezent, marii rivali de pe timpuri au interese comune şi relaţii normale. E adevărat?

-         Da, ei se întâlnesc, discută, analizează partide. Este minunat că noi, jucătorii de elită, păstrăm solidaritatea în lumea şahistă.

-         Recent, a văzut lumina tiparului monografia ta “Indiana regelui. Repertoriu pentru negru”. Cui este destinată cartea?

-         Şahiştilor de orice nivel, deoarece legile Indienei regelui sunt aceleaşi – atât pentru amatori, cât şi pentru supermari maeştri. Monografia este bazată pe însemnările mele vizavi de deschideri. Indiana regelui e o deschidere romantică, agresivă şi foarte populară. La cel mai înalt nivel, ea este jucată de renumitul şahist azer Teimur Radjabov. Activitatea mea publicistică continuă. Acum, scriu o carte de psihologie a jocului de şah.

-         Care-i soarta Proiectului “Şahul la sate”, pe care l-ai elaborat în anul de studii 2007-2008?

-         Am implementat şahul în 15 localităţi rurale din R. Moldova. În majoritatea acestor şcoli, şahul continuă să fie predat. Copiii, părinţii, şi pedagogii susţin Proiectul respectiv. Încă Lev Tolstoi  remarca că jocul de şah este un admirabil amuzament. Sper ca acest Proiect nobil să ia amploare.

-         În prezent, antrenezi pe cineva dintre şahiştii moldoveni?

-         Pe Vladimir Hamiţevici, un tânăr talentat. În afară de aceasta, ţin, sistematic, lecţii la Clubul Republican de şah şi joc de dame  din capitală în faţa celor mai dotaţi copii din Moldova.

-         Succes.

A consemnat Viorel CIOBANU

Ziarul SPORT PLUS

Categories: Română Tags: