Archive

Archive for December, 2008

“Галла лауреатов Шахмат-2008″

December 14th, 2008 No comments
Праздник "Галла лауреатов Шахмат-2008"

Вниманию спортивных журналистов

23 декабря в 15-00 в Центральном шахматном клубе состоится традиционный праздник
"Галла лауреатов шахмат-2008"

В программе праздника  подведение итогов работы и выступлениям наших ведущих
шахматистов в уходящем году, награждение лауреатов, показавших лучшие спортивные
результаты по итогам участия в чемпионатах мира и Европы среди мужчин и женщин,
юношей и девушек, во Всемирной шахматной Олимпиаде в Дрездене проведенной и 12 по 25
ноября 2008 года, а также будут названы лауреаты организационно-массовой и
спортивной работы по развитию шахмат в Молдове. Конечно же, среди лауреатов года мы
услышим имена нашего ведущего гроссмейстера Виорела Бологана, который завоевал право
участвовать в очередном чемпионате мира среди мужчин и показал хороший результат на
первой доске на Олимпиаде и, конечно же, и имя нашей героини Олимпиады
международного мастера Ирины Бульмага, которая  стала открытием Олимпиады и показала
в Дрездене  блестящий результат лучший  из всех в нашей команде, набрав 8,5 очка из
11. По установившейся совместной традиции федерации шахмат и газетой- Независимая
Молдова- уже 6 год подряд на празднике будет названа и "Мисс шахмат Молдовы-2008",
которой и будет вручена "Корона-Мисс" , утвержденная газетой Независимая Молдова и
вручать ее будут по традиции Президент Федерации шахмат Молдовы Владимир Моложен и
главный редактор газеты -Независимая Молдова- Юрий Тищенко, которые приглашены на
праздник вместе с руководством Агентства спорта Молдовы и Олимпийского Комитета
Республики и  спортивными журналистами, лауреатами года их поклонниками, и всеми
любителями шахмат. А мы добавим, что первой "Мисс шахмат Молдовы-2003" была названа
международный гроссмейстер Елена Пырцак. А в заключение праздника, каждый его
участник получит в подарок от автора Заслуженного тренера Молдовы  Федора
Скрипченко, вышедшую на днях в свет на молдавском языке его  популярную в шахматном
мире книгу "Для Вас родители- Pentru Parinti" почему и как нужно обучать детей
играть в шахматы.

Итак, уважаемые любители шахмат и спортивные журналисты ждем вас на шахматном
празднике: лауреатов-2008 года.

СЕКРЕТАРИАТ ФЕДЕРАЦИИ ШАХМАТ МОЛДОВЫ

Viorel Iordăchescu: “E necesar să educăm şi să promovăm tinere talente”

December 3rd, 2008 No comments
Viorel Iordăchescu

Viorel Iordăchescu

Mai multe detalii despre Olimpiada mondiala de şah ne-a oferit remarcabilul nostru şahist Viorel Iordăchescu, care a acordat un interviu , în exclusivitate, pentru Sport Plus.

- Viorel, la recenta Olimpiadă, reprezentativa noastră masculină de şah s-a clasat pe locul 43, ceea ce reprezintă un regres considerabil faţă de Olimpiada precedentă de la Torino, unde Moldova s-a clasat pe poziţia a 18-ea. Cum ai caracteriza acum, la rece, evoluţia echipei noastre masculine?
- Din start, am avut toţi prea multe emoţii. A fost total modificat sistemul de punctaj, de organizare a competiţiei, unul haotic, ceea ce a constituit un mare dezavantaj. Per ansamblu, Moldova a evoluat bine. Am jucat cu echipe puternice – Armenia, Uzbekistan, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Olanda, Muntenegru şi, în general, am scos rezultate bune. Avem, însă, probleme vizavi de componenţa lotului. Doar la primele trei mese evoluează jucători profesionişti – Viorel Bologan, eu şi Dumitru Svetuşchin. Alexei Hruşciov, deşi a jucat reuşit, nu a demonstrat ceva extraordinar, iar Vasile Sanduleac a fost complet ieşit din formă. Spre regret, nu avem reserve. De vreo 10 ani, nu a apărut în Moldova nici un tânăr talentat. Organizarea concursului a fost proastă. Sala era înghesuită. Era îmbulzeală. Distanţa de la hotel până la sala de joc o parcurgeam în 40 de minute, ceea ce ne răpea din timpul de pregătire. Nu aveam timp suficient pentru cină şi prânz. Federaţia noastră de profil ar fi trebuit, în prealabil, să discute cu organizatorii.
- Care ar fi ieşirea din acest impas dramatic?
- Trebuie eficientizat lucrul cu copii. E necesar de descoperit şi de promovat tinere reserve. Echipa olimpică are nevoie de o pregătire temeinică specială. Noi, însă, n-am efectuat nici un cantonament. În alte ţări, lucrurile se prezintă altfel. Armenia, Rusia, Ucraina, Israel, SUA au echipe colosale. Ucraina, bunăoară, ar putea avea tocmai 3 loturi Olimpice!
- Ai putea să te referi la evoluţia ta?
- Consider că am evoluat satisfăcător. În ultima rundă, cea decisivă, am reuşit să-l înving pe redutabilul Predrag Nikolc din Bosnia şi Herţigovina. A fost o dispută tensionată, cu un joc complicat în deschidere. Ambii luptam, chiar în dauna structurii de pioni, luptam pentru iniţiativă. Datorită unei coloane deschise, am izbutit să materializez avantajul. Am jucat 3 partide cu albul şi 6 cu negrul. Am fost, însă, în formă bună. Anterior evoluasm reuşit la Cupa Rusiei.
- În runda a patra ai fost învins, surprizător, de olandezul Jan Smeets? Care e cauza eşecului?- Am jucat deschiderea rusă, pe care o cunosc detaliat. Aveam o alegere impunătoare de variante, graţie cărora aş fi putut să-l surprind pe adversar. Din nefericire, am utilizat o variantă care nu pretindea la avantaj. Apoi, adversarul a efectuat o mutare mai puţin jucabilă. Eu am irosit o groază de timp, căutând o răsturnare imediată. Am luat câteva decizii antipoziţionale, lăsând nebunul în afara jocului. De fapt, am pirdut eu singur. Nu a fost ziua mea.
- Ce zici despre fetele noastre?- Mă bucur pentru Irina Bulmaga, care se află în ascensiune. Ar trebui inclusă în echipă Diana Baciu.
- Care selecţionată, în mod deosebit, te-a impresionat la recenta Olimpiadă?- Armenia. O echipă monolită, cu idei şi ambiţii sănătoase. A decis spiritual de echipă. Ei au consacrat victoria regretatului Karian Asrian, un jucător care cimenta formaţia.
- Recent, s- a încheiat meciul contând pentru titlul de campion mondial între V. Anand şi V. Kramnik. Ce pârghii i-au asigurat indianului victoria?- Pregătirea teoretică în deschideri a lui Anand a fost la un nivel mai înalt. El a ales nişte variante unde jocul ţine de calcul şi concret, ceea ce nu-i place lui Vladimir. De fapt, el s-a dezobişnuit. Această chestie psihologică l-a derutat pe Kramnik. Anand, la sigur, a fost superior în poziţii tactice.
- Ce planuri ai pentru viitor?
- În luna ianuarie voi evolua în Ancona, Italia. Apoi, voi juca la Moscova-open. În luna martie voi participa la Campionatul Europei, individual, care va avea loc în oraşul Budva, Muntenegru.
- Succes.

Viorel CIOBANU

Categories: Română Tags: ,

Mihail Croitor, campion la dezlegarea compoziţiilor de şah

December 3rd, 2008 No comments

În perioada 29-30 noiembrie, la Şcoala Specializată de şah nr.7 din Chişinău s-a desfăşurat Campionatul Moldovei la dezlegarea compoziţiilor de şah. Ediţia actuală, a 30-cea, a reunit 8 participanţi din diferite localităţi ale Moldovei. Dezlegătorilor le-au fost propuse diverse genuri ale compoziţiei de şah: studii, mat invers, mat ajutor şi probleme.
Campion a devenit Mihail Croitor din Bubuieci, mun. Chişinău, care a totalizat 17,5 puncte din 18 posibile. El a fost urmat de Valeriu Racu, din Chişinău, cu acelaşi număr de puncte, dar a fost inferior la capitolul timp de gândire. Pe locul 3 s-a situat cunoscutul antrenor Gheorghe Verdi din Dubăsarii Vechi, Criuleni, cu 16 puncte. De asemenea, o evoluţie bună au avut Constantin Marandici, Chişinău, Grigore Muşet, Săseni, Călăraşi, Viorel Bostan şi Ştefan Chiliverdi, ambii din Dubăsarii Vechi, Criuleni.
La organizarea cu succes a actualului campionat şi-a adus contribuţia neobositul Albert Ivanov, Patriarhul compoziţiei de şah din Moldova.

Viorel Ciobanu